Σύντομη ιστορική αναδρομή του σχολείου μας.

Το σχολείο μας βρίσκεται στο Δήμο Αγ. Ι. Ρέντη ?Νίκαιας:

Το κτίριο του κατασκευάστηκε το 1985 και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με τη φροντίδα όλων μας. Είναι από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα με προσωνυμία. Στις 3-6-1999 ονομάστηκε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ».

foto1

foto2

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ "Αντώνη Σαμαράκη"
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και υπήρξε υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας απ' όπου τον απομάκρυνε η δικτατορία του Μεταξά. Το Μάρτιο του 1943 τον συνέλαβαν οι συνεργάτες των Γερμανών επειδή είχε μπει στην Αντίσταση και συμμετείχε σε λαϊκή εξέγερση εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης. Την περίοδο της Χούντας του απαγόρευσαν την έξοδο από την Ελλάδα, "διότι... θέλει παραβλέψει τα μέγιστα εθνικά μας συμφέροντα". Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική για κοινωνικά θέματα στα πλαίσια της δράσης του στα Ηνωμένα Έθνη. Από μικρός έγραψε ποιήματα που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες. Η προσφορά του στην αφηγηματική πεζογραφία είναι μεγάλη με έργα όπως:
- "Ζητείται Ελπίς"
- "Σήμα Κινδύνου"
- "Λάθος"
- "Το διαβατήριο"
- "Αρνούμαι"
- "Κόντρα"

Το 1982 τιμήθηκε στις Βρυξέλλες με το βραβείο λογοτεχνίας "Ευρωπάλια".
Η Unicef τον ονόμασε "πρώτο Έλληνα πρεσβευτή καλής θέλησης για τα παιδιά του κόσμου"."
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τον ονόμασαν "πνευματικό πρεσβευτή" τους."
Έλαβε πολλές και μεγάλες διακρίσεις όπως:
- Ταξιάρχης του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας
- Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄
- Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Αθηνών.

foto3

 

Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και μη επιτηδευμένο ύφος και προσέγγισε τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία.

Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους.

Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρίθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής.

 

 

 

Joomla templates by a4joomla